Saldo logo
hero-image
veronpalautukset
talous
raha

Näin veronpalautukset muuttuvat vuonna 2019

Saldo6.4.2023

Veronpalautukset ja veroilmoitus uudistuvat vuonna 2019. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kansallinen veronpalautuspäivä jää historiaan.

Tänä vuonna veronpalautus kilahtaa vielä tilille joulukuussa. Veronpalautusten maksupäivä on hiukan aikaisempia vuosia myöhemmin eli 11.12. Jatkossa joulurahaa ei enää tilille tipu, vaan perinteisessä muodossa maksettavat veronpalautukset loppuvat 2019.

Veronpalautukset eivät poistu, vaan ne muuttuvat

Moni on ollut siinä virheellisessä uskossa, että veronpalautukset poistuvat kokonaan. Näin ei kuitenkaan ole, mutta se milloin veronpalautukset maksetaan, muuttuu uudistusten myötä.

Jatkossa veronpalautukset maksetaan keskitetyn päivän sijaan elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Veronpalautusten maksupäivä vuonna 2019 voi siis olla huomattavasti aikaisemmin kuin tähän asti on totuttu.

Myös jäännösveron maksupäivät, eli mätkyjen maksupäivät, muuttuvat ja eräpäivät ovat jatkossa helmikuun ja elokuun välisenä aikana.

Aikaisemmin omat veronpalautukset on voinut käyttää puolison hyväksi. Toisin sanoen jos itse on saanut palautusta ja puoliso mätkyjä, on omilla palautuksillaan voinut kuitata toisen mätkyjä pois. Tämäkin muuttuu nyt eikä toisen veronpalautus enää voi kuitata toisen puolison jäännösveroa.

Tuntuvin muutos koskee veronpalautusten määrää. Koska verotuksen luonne muuttuu ja voimaan astuu yhtenäinen veroprosentti kaikille tuloille koko vuoden ajaksi ja käyttöön on otettu tulorekisteri, suuret veronpalautukset jäävät historiaan.

Tulorekisterin käyttöönotto tarkoittaa, että palkkatulot ilmoitetaan aina heti maksutapahtuman yhteydessä, jolloin verotus on aiempaa tarkempaa. Aikaisemmin palkkatulot on ilmoitettu vuosi-ilmoituksina.

Pieniä veronpalautuksia voi siis olla luvassa, mutta nykyisen kaltaisia yllätyksellisiä jättipottipalautuksia ei enää todennäköisesti makseta. Kaupan alalla on jo ehditty huolehtia siitä, miten palautusten poisjääminen vaikuttaa joulukauppaan. Jos veronpalautus jää saamatta, voi saada joulun ajan hankintoihin lisärahoitusta hakemalla vakuudetonta lainaa.

Hae lainat Saldolta

Tulorekisteri lyhyesti

Tulorekisteri on sähköinen tietokanta kaikille tulotiedoille. Tulorekisteristä voi käydä tarkistamassa omat reaaliaikaiset tulotietonsa, joihin tallentuvat kaikki palkkatulot, etuudet ja eläketulot.

Samasta rekisteristä voi palkansaajana tarkistaa, onko oma työnantaja hoitanut velvollisuutensa ja ilmoittanut tulotiedot oikein. Aikaisemmin palkansaajilla ei ole ollut tällaista mahdollisuutta. Eikä toisaalta tulotietojen reaaliaikainen kokonaiskuvan hallinta ole ollut mahdollista.

Nämä reaaliaikaiset tiedot välittyvät myös viranomaisille, mikä helpottaa byrokratian kanssa painivia. Käytännössä erilaiset hakemusten liitenivaskat jäävät historiaan ja viranomaistahot pääsevät tarkistamaan asianmukaiset tiedot suoraan tulorekisteristä.

Tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019

Mikä vaikuttaa veronpalautusten maksupäivään?

Milloin veronpalautukset maksetaan jatkossa? Tähän saa tulevaisuudessa vastauksen verotuspäätöksestä. Verotuspäätöksessä kerrotaan milloin saat veronpalautukset tilillesi tai milloin mahdolliset mätkyt on maksettava.

Veronpalautusten maksupäivään vaikuttavat nämä seikat:

  • verotuksesi päättymispäivä

  • mahdollisten muutosten tekeminen

  • puolison omaan veroilmoitukseensa tekemät muutokset

Veronpalautuksen määrän voi tarkistaa OmaVerosta.

Veronpalautus ei ole ainoa muuttuva asia

Veronpalautus muuttuu, mutta samalla muuttuu moni muukin asia. Yksi muutoksen läpikäyvä on itse veroilmoitus. Esitäytetty veroilmoitus pitää sisällään samat tiedot kuin ennenkin, mutta sen ulkoasu muuttuu ja sen korjaus tehdään eri tavalla kuin aikaisemmin.

Koska veroviranomaiset pyrkivät luopumaan kokonaan paperisista posteista, kaikki muutokset veroilmoitukseen voi jatkossa tehdä OmaVerossa. Samalla Veroilmoitus verkossa -palvelu poistuu.

Jos muutokset haluaa tehdä paperilla, kaikki muutokset tehdään erillisillä lomakkeilla eikä enää suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen. Palautuskuori ja lomakkeet on hankittava itse ja pidettävä huoli, että myös paperinen ilmoitus on perillä vastaanottajalla määräpäivään mennessä.

Verokortti muuttuu myös. Vuoden 2019 alusta lähtien kaikille tuloille on sama veroprosentti eli olemassa ei ole enää erikseen veroprosenttia päätoimen- ja sivutoimentuloille. Käytössä on näin vain yksi verokortti, jonka tiedoilla kaikki verotus tehdään. Työnantajalle riittää verokortin kopio, joten jokaiselle ei enää tarvitse hakea erikseen alkuperäistä. Verokortin ulkomuoto muuttuu myös.

Tuloraja muuttuu. Aikaisemmin oli mahdollisuutena valita kuukausi- ja vuosituloraja. Jatkossa kuukausitulorajaa ei enää ole, vaan jokaisella on käytettävissään vain vuosituloraja. Vuositulorajaa on muistettava seurata, sillä jos se ylittyy, työnantaja suorittaa ennakonpidätyksen lisäprosentin mukaisesti.

Joulu-tammikuussa uudet verokortit tulevat kullekin postitse. Osa työnantajista saa tiedot veroprosenteista sähköisesti eli suoraan Verohallinnosta. Pidä itselläsi veropäätös ja alkuperäinen verokortti. Verokortti astuu voimaan kuten ennenkin eli 1.2.

Miksi veronpalautukset eivät löydä tilille?

Tyypillinen syy on se, että palautuksen saaja on unohtanut päivittää Verohallinnon tietoihin tilinumeronsa. Tilinumero voi puuttuu joko kokonaan tai se on vanhan, suljetun tilin numero. Tällöin palautus palautuu Verohallintoon.

Uusi tilinumero kannattaa ilmoittaa verottajalle mahdollisimman nopeasti, jolloin veronpalautus maksetaan noin viikon kuluessa tilille. Jos tilinumeroa ei ole ilmoitettu, Verohallinto maksaa palautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä.

Nämä maksetaan 19.12.2018 alkaen OP:n välityksellä. Maksuosoituksen lunastaminen on maksullista ja pankin hinnaston mukaan se on 7 €, mikäli lunastus tapahtuu muulle kuin OP:n tilille.

Verohallinto ei maksa alle 5 € palautuksia eikä alle 15 € palautuksia makseta maksuosoituksina. Eli pienet palautukset eivät löydä tilille lainkaan.

Jos aikaisemmista maksuongelmista johtuen ulosottoviranomaisella on saatavia, veronpalautukset voivat päätyä suoraan ulosottoon. Niillä voidaan kuitata olemassa olevia velkoja.

Jos annettu tilinumero ei kuulu palautuksen saajalle, veronpalautus jää maksamatta kunnes tieto korjataan. Korjausta jäädään odottamaan myös siinä tapauksessa, että veroilmoituksia on jäänyt antamatta tai ne ovat puutteellisia.

Mikäli et halua odotella veronpalautusta, laske lainalaskurilla sinulle sopiva lainasumma!

Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
talous
https://a.storyblok.com/f/163681/5092x3395/ad1a01cb0b/talouskatsaus2023.jpg

Talouskatsaus 2023

talous
nuoriso
https://a.storyblok.com/f/163681/3008x1688/ab831fbab7/tienatanuorena.jpg

Kuinka tienata rahaa nuorena

talous
https://a.storyblok.com/f/163681/5184x3456/ae091e693c/harmaatalous.jpg

Harmaa talous

Lisää