Saldo logo
hero-image
koti

Vinkit uuden asunnon sisustamiseen

Saldo1.9.2023

Varsinkin ensiasunnon sisustaminen on jännittävää puuhaa, kaikki on uutta ja omaa. Ensiasunnon ostaja pääsee ehkä ensimmäistä kertaa todella toteuttamaan omia sisustushaaveitaan.

Sisustusinnon iskiessä voi iskeä myös vauhtisokeus ja sisustaja haalii kaikkea, mikä näyttää ihanalta ja mistä on aina haaveillut. Punainen nukkamatto, pirteästi kuvioitu jättimäinen löhösohva ja design-lamput löytävät tiensä ostoskoriin alta aikayksikön. Mutta miltä nämä kaikki esineet, materiaalit ja värit näyttävät yhdessä? Miten välttää sisustuskatastrofit, lue Saldon sisustusvinkit!

Ota talteen Uuden kodin sisustus -vinkkilista

Uuden asunnon sisustaminen ei tarvitse olla pikajuoksu, vaan se voi olla parempi ottaa hitaana prosessina, jotta lopputuloksena on omannäköinen kodintuntuinen koti. Ensiasunnon sisustaminen vaatii myös rahoitusta ja budjetointi on hyvä tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Tarvittaessa sisustaja saa lainaa heti tilille Saldon rahoitustuotteilla, joilla voi jakaa hankintojen kustannukset sopiville kuukausierille.

1. Tilaan sopivat kalusteet

Jos on aina haaveillut isosta, upottavasta sohvasta tai massiivisista Boknäsin kirjahyllyistä, on luonnollista, että kun ensiasunnon sisustaminen on ajankohtaista nämä ovat ensimmäisinä ostoslistalla. Mutta ennen kuin tilaa jo kotiinkuljetuksen, on syytä miettiä mahtuvatko nämä asuntoon.

Pienenkin asunnon voi sisustaa siten, ettei se tunnu tukehduttavan ahtaalta, mutta tällöin on osattava valita asuntoon sopivat kalusteet. Mittanauha on sisustajan parhaita ystäviä.

2. Testaa maalien värit

Vihdoin voi luopua kokonaan valkoisista seinistä? Oman kodin omistaja voi maalata seinät vaikka kirkuvan oransseiksi, mutta eri asia on kannattaako se. Vahva väri pienentää tilaa eikä välttämättä sovi yhteen kalusteiden kanssa.

Kaupassa valittu väri voi näyttää kauniilta ja heleältä, mutta ennen kuin maalaa koko seinän on hyvä testata maali pienemmällä alueella. Väri voi muuttua kuivatessaan ja valaistus voi tuoda siitä esiin erilaisia sävyjä.

testaa_maalit_ennen_maalausta.jpg

3. Kokeile eri vaihtoehtoja

Kannattaa hankkia asunnon pohjapiirros jo ostovaiheessa. Tämä antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia sisustusvaihtoehtoja ja samalla saa hiukan käsitystä siitä, millaisia huonekaluja kuhunkin huoneeseen mahtuu.

Kalusteita kannattaa myös kokeilla eri paikoissa ja eri huoneissa jo muuttovaiheessa. Erilaisten vaihtoehtojen silmäily saattaa luoda mahtavia sisustuksellisia ahaa-elämyksiä.

4. Valaistus luo tunnelman

Valaistus kannattaa miettiä tarkasti, sillä sopivilla valaisimilla saa ihmeitä aikaan. Led-valoja voi piilottaa katonrajaan tai kalusteiden alle luomaan iltaisin ihanaa tunnelmavaloa, mutta myös perinteinen jalkalamppu luo kotoisan tunnelman ilta-aikaan.

Moni haaveilee upeista design-lampuista, jotka voivatkin olla hyvä sijoitus. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, valaisee design-lamppu tarpeeksi sille valittua tilaa. Muutoin se voi olla vain kallis vikatikki.

valaistus_luo_tunnelmaa.jpg

5. Käytännöllinen vai kaunis?

Joskus sisustaja joutuu vaikean valinnan eteen, valitako kaunis vai käytännöllinen ratkaisu. Esimerkiksi ihanat marmoriset pinnat keittiöön houkuttavat, mutta jaksaako arjessa olla tarpeeksi huolellinen, etteivät kalliit pinnat vaurioidu?

Ratkaisu voi löytyä siltä väliltä -osastolta, jos on valmis tekemään kompromisseja ja pystyy olemaan luova ratkaisujen suhteen. Jos asunto on ostettu pitkällä tähtäimellä, kannattaa ehdottomasti ajatella käytännöllisyys edellä.

6. Milloin kannattaa remontoida?

Muutetaan ensin ja remontoidaan sitten, ajattelee moni. Mutta jos sen remontin aikoo ihan tosissaan suorittaa, kannattaa se tehdä heti. Muussa tapauksessa huomaa kohta, että 5 vuotta on kulunut ja edelleen remontti odottaa tekijäänsä.

Remontin keskellä asuminen on myös stressitasoja nostava kokemus, joka kannattaa suorittaa ennen muuttoa oman mielenrauhan vuoksi. Remonttiin voi saada rahoituksen yhdistämällä lainan asuntolainaan tai hakemalla vakuudettoman remonttilainan kun remontin aika on.

7. Luovu vanhasta ennen uutta

Uuden asunnon sisustaminen kannattaakin aloittaa siitä, että lahjoittaa tai myy pois ne kalusteet, joita ei enää uuteen asuntoon halua. Samalla on hyvä muutenkin realisoida tavaramassaa. Muutto on erittäin hyvä ajankohta luopua kaikesta turhasta ja ottaa mukaan vain ne tavarat, joita tarvitsee.

uuden_asunnon_sisustaminen.jpg

8. Persoonallisuutta pienellä

Statement-sohva kannattaa suosiolla jättää kauppaan, niin tylsältä kuin se voikin vaikuttaa. Isoimmat kalusteet kuitenkin hallitsevat tilaa ja massiivinen villisti kuvioitu sohva voi ottaa koko huoneen panttivangikseen.

Sen sijaan puhtaan väriselle sohvalle voi heitellä villisti kuvioituja tyynyjä ja vilttejä, jotka on helppo uusia, kun mieli muuttuu.

Hae lainaa asunnon sisustamiseen
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
koti
arki
https://a.storyblok.com/f/163681/3840x2160/fa69d10547/uppdatera_inredningen.jpg

Näin päivität kodin sisustuksen pienellä rahalla

koti
matkustaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/1920x1279/40b20ae494/laadi_kesalomabudjetti_nain.jpg

Kuinka turvata koti lomamatkan ajaksi?

Lisää