Saldo logo
hero-image
sijoittaminen
säästäminen

Sijoittaminen vs säästäminen - kumpi on kannattavampaa?

Saldo11.12.2023

Onko sijoittaminen vain riskipelaajien heiniä? Entä kuulostaako säästäminen vanhan kansan puuhastelulta? Saldo otti selvää, onko kumpikaan tapa yksinään kannattavampi vai kannattaako itse asiassa suosia molempia toisiaan tukevina toimenpiteinä.

Molemmissa on puolensa ja aina kannattaa ensin ottaa selvää, miten säästäminen on kannattavaa ja mihin sijoittaa tuottoisasti. Umpimähkään ei ole hyvä lähteä puuhastelemaan kummankaan kanssa, sillä pahimmassa tapauksessa se voi johtaa taloudellisiin tappioihin.

Säästäminen - rahastot ja tilit

Säästäminen rahastoon on kannattavampaa kuin säästäminen nollakorkoiselle tilille. Korot ovat jo pidempään olleet lähellä nollaa, joten kovin tuottoista perussäästötilille säästäminen ei tällä hetkellä ole. Toki sivuun laitettu raha on aina säästämisen kannalta parempi kuin turhuuksiin tuhlatut eurot.

Rahastosäästäminen on siinä mielessä helppoa, että säästämisen voi aloittaa pienellä kertasummalla tai säästämällä kuukausittain tietyn summan. Pienellä summilla aloittaminen on sinänsä järkevää, koska säästäminen tällä tavoin kysyy hiukan kärsivällisyyttä ja opettelua.

Rahastoissa summat sijoitetaan hajauttamalla ne korko- ja osakemarkkinoille, jolloin ne tuottavat pitkällä tähtäimellä. Kun säästöt hajautetaan useisiin kohteisiin, riskit pysyvät kohtuullisen pieninä ja eettinen säästäjä voi valita kohteensa omien arvojensa mukaisesti. Kannattaa tarkistaa, että rahastosäästäminen antaa mahdollisuuden kuitenkin ottaa varat käyttöön, mikäli niille tulee tarve.

Rahastosäästäminen kannattaa aloittaa maltilla, valita kohteet hyvin ja hajauttaa. Moni aloitteleva rahastosäästäjä innostuu rahastoista ehkä liiaksikin ja käy kauppaa hyvin aktiivisesti. Tämä ei välttämättä johda säästöihin, vaan kulujen nousemiseen.

Säästötilin ylläpitäminen sopii hyvin pienien ja tavoitteellisten säästöjen kartuttamiseen. Säästötili toimii hyvin esimerkiksi yksittäistä lomamatkaa varten säästävälle. Tällöin pitkän aikavälin tuotoilla ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä, että saa tietyn summan kasaan tiettyyn päivämäärään mennessä. Mikäli olet valmis säästämään pidemmällä tähtäimellä, kannattaa tutustua myös määräaikaistalletukseen. Määräaikaistalletus tarjoaa säästötiliä korkeamman koron, joka on ennalta sovittuun talletusaikaan sidottu. Lue lisää määräaikaistalletuksesta täältä!

Säästäminen arjessa voi olla hidasta ja suunnitelmallisuutta vaativaa, joten säästäminen kannattaa suorittaa lähinnä maratonina eikä pikajuoksuna.

Sijoittaminen - osakkeet ja asunnot

Sijoittaminen ja varsinkin osakkeisiin sijoittaminen sisältää aina riskin ja ilman riskiä ei ole tuottoa. Se on hyvä tiedostaa jo ennen kuin aloittaa sijoittamispuuhat. On hyvä tiedostaa myös se, että sijoittaminen ei yleensä tuo mukanaan pikavoittoja, vaan se on tehtävät pitkän aikavälin suunnitelman turvin.

Riippuen siitä, mihin osakkeisiin on rahansa sijoittanut, osakesijoittaminen voi olla hyvin tuottoisaa. Pelkällä onnella harvemmin pääsee hyviin tuottoihin käsiksi, vaan jonkin verran on osattava lukea kurssien vaihtelua ja kehitystä. Kun osaa tehdä liikkeensä oikeisiin aikoihin, voi tienata todella mukavasti. Mutta ensin kannattaa miettiä, miksi sijoittaa ja mihin sijoittaa rahansa.

Asuntosijoittaminen voi olla joko asuntokauppaa tai asuntojen vuokraamista, kumpi paremmin sopii omalle kukkarolle ja omiin tavoitteisiin. Parhaimmat diilit voi tehdä siten, että ostaa peruskuntoisen asunnon pikkurahalla, kunnostaa sen ja myy huomattavasti kalliimmalla hinnalla. Tuottojen edellytyksenä toki on, että pystyy tekemään kunnostukset omin voimin eikä joudu maksamaan työstä ulkopuolisille tekijöille.

Asuntoihin sijoittaminen kysyy alussa myös jonkin verran pääomaa, sillä harvalla on sen verran sukanvarressa, että saisi ostettua asuntoja noin vain ilman lainarahaa. Kerran alkuun päästyään asuntosijoittaminen on helpompaa, sillä pohjalla oleva potti kasvaa ja pystyy sijoittamaan useampaan asuntoon kerralla.

Säästäminen ja sijoittaminen kulkevat käsikädessä

Yhtä oikeaa ratkaisua ei säästäminen vs. sijoittaminen -asettelussa voi antaa. Ne tukevat toisiaan ja yhden aloittamalla päätyy helposti toiseen.

Säästäminen ennen sijoittamisen aloittelua antaa mahdollisuuden jakaa riskiä useamman sijoituskohteen kesken. Ja asuntosijoittaminen suorastaan vaatii pienen pesämunan verran säästöjä.

Kun sijoittaminen oikein onnistuu, kertyy säästöjä väkisinkin ellei tietenkin sijoita uudelleen kaikkea, mikä vain irtoaa. Pelaamalla kortit oikein, voi tehdä ansiokkaasti kumpaakin harrastetta eikä sijoittaminen tai säästäminen ole kumpikaan koskaan turhaa puuhaa. Fiksusti tehtynä.

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
sijoittaminen
säästäminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6000x4000/9028389f93/indeksirahastolla_saastoa.jpg

Mikä on indeksirahasto?

säästäminen
sijoittaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6192x8256/e632303d68/tilivertailu.jpg

Käyttötili, säästötili vai määräaikainen talletustili?

sijoittaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/4240x2832/622b9228a1/bitcoin.jpg

Bitcoinin ostaminen

Lisää