Saldo logo
hero-image
vinkit

Mitä se vastuullinen kuluttaminen oikein on?

Saldo6.4.2023

Kaikella kuluttamisella on vaikutusta ympäristön tilaan ja kaikilla kuluttajan tekemillä valinnoilla on merkitystä. Kyse ei ole välttämättä asioista tinkimisestä, vaan oikeista ja kestävistä valinnoista.

Vastuullisen kuluttamisen rinnalla voidaan puhua myös eettisestä kuluttamisesta. Tällöin hankinnat tehdään eettisiä toimintatapoja, arvoja ja periaatteita kunnioittavilta ja noudattavilta yrityksiltä.

Usein nämä kaksi arvoa kulkevat käsi kädessä.

Vastuullinen kuluttaminen

Useimmat kuluttajat tekevät ostopäätöksensä hinnan ja helppouden perusteella. Kiireessä ei tule vertailtua erilaisten tuotteiden hiilijalanjälkiä tai tuoteselosteita vastuullisen kuluttamisen näkökulmasta.

Tietoa on kuitenkin nykyään saatavilla paljon ja mitä enemmän tietoa hankkii, sitä helpommiksi valinnat tulevat tavallisessa arkipäivässä.

Mutta mitä vastuullinen kuluttaminen oikeastaan tarkoittaa?

Vastuullinen kuluttaja hankkii tuotteita vain tarpeen mukaan eli ei osta mitään turhaa hetken mielijohteesta. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta käsi sydämellä on tunnustettava, että useinhan se mieliteko johtaa kulutustottumuksia ja ostopäätöksiä.

ekologinen_selkareppu.png

Vastuullinen kuluttaminen on myös sitä, että valitaan hankitut tuotteet tarkkaan. Ekologinen elämäntapa suosii vain sellaisia tuotteita ja palveluita, joiden tuottamiseen on käytetty mahdollisimman vähän raaka-aineita ja eritoten haitallisia aineita.

Myös tuotteen elinkaari on tärkeä valintaperuste eli vastuullinen kuluttaja valitsee vain tuotteita, joiden on tarkoitus kestää mahdollisimman pitkään. Suositaan tuotteita, jotka voidaan korjata tai jalostaa uusiksi.

Yksityisautoilu on hyvä esimerkki vastuullisesta ja ekologisesta kuluttamisesta. Auton ostamisessa voi tehdä ekologisia valintoja valitsemalla hybridin, sähköauton tai vähän kuluttavan merkin.

ekologinen_auto.jpeg

Vastuulliseen kuluttamiseen ei kuulu esimerkiksi vaatteiden hävitys, vaan kaikki pyritään kierrättämään mahdollisimman pitkälle. Vanhoista vaatteista tehdään uusia tai viedään käytettyjä kodinkoneita kierrätyskeskuksiin.

Eettinen kuluttaminen

Eettinen kuluttaminen kuuluu tiukasti yhteen vastuullisen kuluttamisen periaatteen kanssa. Eettiseen kuluttamiseen lasketaan ympäristönäkökulman lisäksi myös muita eettisiä arvoja.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja pyrkii valitsemaan tuotteita, joiden valmistamiseen ei ole esimerkiksi käytetty lapsi- tai orjatyövoimaa ja suosimaan yrityksiä, jotka kohtelevat työntekijöitään hyvin, tasa-arvoisesti ja reilusti.

Moni vaatemerkki on joutunut kohun keskelle, kun on käynyt ilmi, että näiden tehtailla työntekijät työskentelevät minimipalkalla ja huonoissa oloissa. Eettiset vaatemerkit ovat toki yleensä hiukan kalliimpia, mutta toisaalta ne ovat myös kestävämpiä.

Ekologisia vaatteita löytyy nykyään jopa suurten ketjujen valikoimista. Muun muassa H&M ja Lindex ovat lanseeranneet omat ekologiset tuotteensa jo jokin aika sitten.

Mikä on ekologinen selkäreppu?

Ekologinen selkäreppu viittaa tuotteen valmistuksessa käytettyihin luonnonvaroihin. Se tarkoittaa niitä luonnonvaroja, joita on käytetty tuotteen valmistuksen, kuljetuksen ja käytön, eli elinkaaren, aikana.

Näistä vähennetään vielä tuotteen oma paino. Sitä voidaan käyttää mittarina, kun lasketaan paljonko tuotteen valmistukseen on käytetty luonnonvaroja.

Lähes aina tuotteen ekologinen selkäreppu on painavampi kuin tuote itse ja se ilmaisee kuinka paljon tuote tai palvelu kuormittaa luontoa.

Saldo.com kannustaa kaikkia eettisiin, vastuullisiin ja ekologisiin valintoihin. Kaikkiin hankintoihin voit hakea lainaa netistä ja suunnata kohti hyviä valintoja!

hiilijalanjalki.png

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
vinkit
hero-image

Näin säästät sähköä tänä jouluna

vinkit
talous
hero-image

Näin sähkön hinnannousu vaikuttaa talouteemme

vinkit
hero-image

Näin takuuvuokra toimii

Lisää