Saldo logo
hero-image
vinkit

Millainen on hyvä työhakemus? Vinkit ja työhakemuspohjat unelmatyöhön

Saldo6.4.2023

Kyky laatia hyvä työhakemus on uramarkkinoilla suuri valtti. Rekrytoija saa todennäköisesti kymmeniä, jopa satoja, työhakemuksia, joista hänen on osattava seuloa potentiaaliset haastateltavat.

Hyvän työntekijän taas on osattava erottautua tästä massasta edukseen, jotta pääsee tekemään henkilökohtaisen vaikutuksen mahdolliseen tulevaan työnantajaansa.

Miten työnhakija onnistuu luomaan itsestään vakuuttavan kuvan pelkän tekstin avulla ja kuinka tulee huomatuksi hakemusmassan joukosta? Saldo haluaa auttaa innokkaita työnhakijoita uusille urille, joten olemme koonneet muutaman vinkin, joiden avulla voit onnistua erottumaan massasta!

Laadi hyvä työhakemus näiden vinkkien avulla

Yhtä taattua tapaa laatia hyvä työhakemus ei valitettavasti ole, vaan työnhakija joutuu aina hiukan soveltamaan annettuja neuvoja. Millainen on hyvä työhakemus riippuu paljon myös alasta, jolle haetaan. Näihin perusohjeisiin kannattaa kuitenkin perehtyä:

1. Hae työpaikkaa, josta olet todella innostunut

Jos työpaikkahakemus laaditaan paikkaan, jota työnhakija ei hae oikein tosissaan, se taatusti paistaa hakemuksesta läpi.

Mieti, oletko todella kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja miksi sitä haet ja miksi olisit siinä hyvä. Kun osaat vastata näihin kysymyksiin, on hakemuskirje helpompi luoda ja siitä tulee taatusti parempi.

2. Tutustu työnantajaan ja ota selvää alan käytännöistä

Työhakemuksen teko kannattaa aloittaa siitä, että tutustuu mahdolliseen työnantajaan. Lue hyvin yrityksen verkkosivut ja tutki muut mahdolliset yrityksestä löytämäsi tiedot. Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin osaat vastata työnantajan toiveisiin.

Jos olet uusi kyseisellä alalla tai vastavalmistunut, ota selvää alan käytännöistä. Alan käytännöt määräävät pitkälti, minkä tyyppisiä työhakemuksia hakijoilta odotetaan. Osalle riittää perusmallinen työhakemus sähköpostilla, mutta osa moderneista työnantajilta odottaa mahdollisesti jopa lyhyttä esittelyvideota.

Vinkki: kullekin alalle löytyy useampi työhakemus esimerkki myös riippuen siitä, minkä tasoista työtä olet hakemassa.

3. Laadi työhakemus vastaamaan ilmoitusta

Tämä työhakemusohje on lähes yleispätevä, sillä geneeristä joka paikkaan sopivaa, mutta ei kenellekään suoraan osoitettua työhakemusta ei kannata suosia. Monella on käytössä tietty työhakemuspohja, jota muokataan vähän tai ei lainkaan, kun uutta työpaikkaa haetaan. Näin ei kuitenkaan tule välttämättä huomatuksi eikä erotu massasta.

Kun olet lukenut työpaikkailmoituksen hyvin, katso että hakemuksesi vastaa siihen. Jos edeltävä työkokemuksesi ei aivan osu tämän työpaikan kuvaukseen, perustele miksi silti olisit työssä hyvä ja mitkä seikat työkokemuksessasi tai koulutuksessasi tekisivät juuri sinusta juuri tähän paikkaan sopivan.

4. Muista oikeinkirjoitus

Käytä sen verran aikaa työhakemuskirjeen tarkistukseen, että oikoluet sen huolella. Kirjoitusvirheitä vilisevä työhakemus jää varmasti rekrytoijan mieleen, mutta ei välttämättä haluamallasi tavalla. Jos mahdollista, anna työhakemus myös jonkun toisen luettavaksi, sillä omalle tekstilleen tulee usein sokeaksi eikä näe selviäkään virheitä.

Oikeinkirjoituksen yhteydessä kannattaa tarkistaa muut nippeliseikat: onko päiväys oikein, puhutteletko työpaikkailmoituksen vastaanottajaa oikealla nimellä, onko työhakemus osoitettu oikealle yritykselle.

5. Työhakemus on mainos

Loistava työhakemus on esimerkki siitä, mitä voit työnantajalle antaa. Se on mainos sinun osaamisestasi, kokemuksestasi ja koulutuksestasi. Lyhyesti ja ytimekkäästi muotoiltuna, maksimissaan yksi A4 tekstiä, jonka ensimmäinen lause ja kappale jo herättää kiinnostuksen ja saa lukija lukemaan lisää.

Kuten mainoksessa, työhakemuksessa on olennaista kertoa vain olennainen. Ei siis kannata kertoa koko elämän tarinaa, vaan ainoastaan ne asiat, jotka perustelevat sen, miksi olisit paras valinta juuri tähän paikkaan. Etsi itsestäsi myös hyvä kuva, sillä hyvä ja edustava kuva kiinnittää aina huomion niin työhakemuksessa kuin mainoksessakin.

6. Hinnoittele itsesi oikein

Useimmissa työpaikkailmoituksissa on pyyntö palkkatoiveesta. Jotta osaa asettaa sen oikein, on tiedettävä sekä alan palkkauksesta että kyseisen toimenkuvan keskipalkka.

Jos alihinnoittelet itsesi, rekrytoijalle voi jäädä kuva, että et luota omiin kykyihisi tai arvosta omia taitojasi. Jos taas ylihinnoittelet itsesi, annat kuvan, ettet oikein tunne alaa tai tiedä, mitä toimenkuva pitää sisällään.

Vinkki: valitse hyvä työhakemusmalli, netti on niitä pullollaan. Tästä artikkelista näet myös pari esimerkkiä siitä, minkälaisilla työhakemuksilla on saatu töitä.

Huolellinen työhakemus vie aikaa

Kuten vinkeistä voi päätellä, hyvä työhakemus vie aikaa. Mutta tässäkin tapauksessa laatu korvaa määrään, sillä tarvitset vain sen yhden loistavan työhakemuksen, jolla pääset haastatteluun, jossa voit tehdä vaikutuksen henkilökohtaisesti.

Yksikään työhakemus ei ole hukkaan heitetty, sillä jokaisesta hakemuksesta ja haastattelusta saat hyvää kokemusta, vaikka työpaikka ei heti löytyisikään.

Ennen uuden työpaikan löytymistä saatat tarvita lainaa ilman vakuuksia esimerkiksi työhaastatteluun sopivien asujen hankintaan tai koulutuksiin, jotka vahvistavat osaamistasi. Näissä tapauksissa voit tutustua Saldon palveluihin.

Onnea matkaan kaikille uutta uraa hakeville!

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
vinkit
hero-image

Näin säästät sähköä tänä jouluna

talous
vinkit
hero-image

Näin sähkön hinnannousu vaikuttaa talouteemme

vinkit
hero-image

Näin takuuvuokra toimii

Lisää