Saldo logo
hero-image

Mihin veronpalautukset kannattaa käyttää?

Saldo11.12.2023

Veronpalautukset ovat mukava lisä, joita moni odottaa ja joiden varaan lasketaan suurempia hankintoja. Muutama ylimääräinen satanen helpottaa huomattavasti ihan perusarkea.

Veronpalautukset olivat pitkään suomalaisen joulukaupan pelastus, sillä näiden maksupäivä osui yleensä juuri joululahjaostosten kynnykselle eli joulukuun alkuun. Kun veronpalautukset muuttuivat, muuttui myös niiden maksupäivä. Nyt palautuksia ei enää makseta koko kansalle yhtenä tiettynä päivänä joulukuussa.

Uuden käytännön mukaisesti veronpalautuksia maksetaan eri aikaan eivätkä maksupäivät osu enää joulukuulle. Tämä toki tarkoittaa myös sitä, että jos ennen on ostanut palautuksilla joululahjat ja -ruuat, täytyy ne nyt rahoittaa muuten. Toisaalta palautukset voi käyttää muuhun kuin joulunviettoon.

Pitäisikö veronpalautukset säästää ja/tai sijoittaa?

Kun joulukauppa ei enää vie veronpalautuksia ja jos eivät arkiset menotkaan paina, kannattaa ehdottomasti siirtää veronpalautukset suoraan säästötilille tai miettiä varojen sijoittamista.

Jos on säästötili on jo olemassa, hyvänä vaihtoehtona on ilmoittaa verottajalle suoraan säästötilin tilinumero, jolloin ei tule edes sitä kiusausta, että käyttää rahat muuhun. Aktiivisena säästäjänä on mukavaa, kun olemassa oleva säästökalenteri saakin jopa muutaman sadan euron nykäyksen eteenpäin. Veronpalautusten säästäminen onkin yleisintä niillä, jotka saavat palautuksia vähintään 1000 €.

Jos haluaa veronpalautukselle hieman korkeampaa korkoa, voi ne myös sijoittaa määräaikaiselle talletustilille. Määräaikaistalletus tarjoaa säästötiliä korkeamman koron, mutta sitoudut pitämään varat kyseisellä tilillä sovitun ajanjakson ajan. Määräaikaistalletuksen kesto voi vaihdella parista kuukaudesta useampaan vuoteen.

Veronpalautusten säästäminen kannattaa järkeillä esimerkiksi siten, että miettii kuinka paljon pitäisi säästää kuukaudessa, jotta saisi palautusten verran säästöön muuten per vuosi. Jos palautuksia saa niinkin mojovan summan kuin 700 €, pitäisi vuodessa säästää 60 € kuukaudessa. Jos jo siirtää esimerkiksi 50 € kuukaudessa säästöön, veronpalautukset säästämällä hyppää säästöaikataulussa vuoden eteenpäin.

Veronpalautusten sijoittaminen on myös tapa saada raha poikimaan lisää rahaa. Jos säästää pitkäjänteisesti ja järjestelmällisesti, ylimääräinen raha on hyvä sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin. Varsinaisesti asuntosijoittamiseen veronpalautukset harvoin riittävät, elleivät ne täydennä jo olemassa olevaa sijoittamiseen varattua pottia.

Sijoittamiseen kannattaa perehtyä hyvissä ajoin etukäteen ja miettiä hyvät ja itselle sopivat kohteet. Sijoittamiseen kuuluu osana tietty riskinotto, joten pitää olla valmistautunut myös siihen, että kaikki sijoitukset eivät osu nappiin. Näin ollen veronpalautusten kaltainen “ylimääräinen” raha on hyvä juuri sijoittamiseen.

Kolme yleisintä muuta tapaa käyttää veronpalautukset

Joulukaupan osalta on mielenkiintoista seurata, miten se kehittyy muutoksen jälkeen. Hillitseekö veronpalautusten muuttuminen joulukauppaa vai toimivatko luotot tukena jouluostosten hankinnassa. Koska palautukset eivät tosiaan enää ajoitu jouluun, vapauttaa se nämä ylimääräiset varat muuhun käyttöön:

1. Veronpalautukset matkakassaan

Innokas matkaaja varmasti sijoittaa ylimääräiset rahat matkakassaansa. Ja tämä onkin yksi yleisimmistä tavoista käyttää veronpalautukset. Tässä mielessä veronpalautusten uudistaminen toimii hyvin, sillä sen antaa matkusteleville mahdollisuuden sijoittaa rahat hyvään reissuun muinakin ajankohtina kuin joululoma-aikaan, jolloin matkat ovat kalleimmillaan.

2. Lainaa maksetaan veronpalautuksilla

Useat maksavat olemassa olevia lainoja veronpalautuksilla. Ylimääräiset lyhennykset tai suuremmat lyhennykset lyhentävät lainaa mukavasti, jolloin laina-aika lyhenee ja lainan kustannukset pienenevät. Mikäli laina antaa mahdollisuuden maksaa eriä etukäteen, voi summalla kuitata jopa muutaman kuukauden lyhennykset ja vapauttaa tuloja muihin menoihin. Fiksu voi pelata tällä tavoin jopa joulukuuta varten ylimääräistä.

3. Arjen rahoittaminen veronpalautusten avulla

Ehkä hiukan kuivan arkinen tapa käyttää veronpalautukset on sijoittaa ne tavanomaisiin arjen menoihin. Veronpalautukset tuovat varmasti kaivattua helpotusta laskuihin, ruokamenoihin ja vaatekuluihin. Lapsiperheissä varsinkin ylimääräinen raha kuluu helposti lasten harrastuksiin tai harrastusvälineisiin sekä uusien vaatteiden hankkimiseen. Toki tässä tapauksessa kuukausituloja vapautuu jälleen muihin hankintoihin ja arkeen tulee mukavasti hengähdysvaraa.

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
säästäminen
sijoittaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6000x4000/9028389f93/indeksirahastolla_saastoa.jpg

Mikä on indeksirahasto?

https://a.storyblok.com/f/163681/1026x1019/0c65f15ad1/saferfuturesaldo.png

Suomen Pankki päivitti korkolain mukaisen viitekoron 1.1.2024

sijoittaminen
säästäminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6192x8256/e632303d68/tilivertailu.jpg

Käyttötili, säästötili vai määräaikainen talletustili?

Lisää