Saldo logo
hero-image
sijoittaminen
vinkit

Mihin kannattaa sijoittaa juuri nyt?

Saldo11.12.2023

Se, mihin kannattaa sijoittaa nyt, riippuu paljon sijoittamisen motiiveista. Pitkällä aikavälillä sijoittamista tekevä voi sijoittaa hyvin eri tavalla verrattuna sijoittajaan, joka haluaa rahansa käyttöön joustavasti ja mahdollisuuksien mukaan nopeasti.

Ennen sijoitustoiminnan aloittamista, kannattaa tutkia tarkkaan esimerkiksi millaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa juuri nyt.

Saldo pohti ajankohtaisia sijoituskohteita, joten jos on aikeissa aloittaa sijoittamisen tai laajentaa olemassa olevaa salkkua, kannattaa tutustua vinkkeihimme.

Osakesijoittaminen - miten osakkeisiin kannattaa sijoittaa

Kaikkea ei kannata ahmia kerralla eli sijoittamisessa turvallisinta on hajauttaminen. Kun tekee sijoituksia tasaisin väliajoin (aikahajautus), riski pienenee, toki tietenkin mahdollisen voiton kustannuksella.

Kaikkea ei myöskään kannata satsataan yhteen sijoituskohteeseen, sillä pörssikurssit heilahtelevat luonnollisesti eivätkä kaikki yritykset tuota sijoittajilleen voittoa. Osakkeisiin kannattaa sijoittaa hajauttamalla sijoitukset ainakin viiteen kohteeseen.

Kun valitsee maltilla hyväksi katsomansa kohteet ja sijoittaa näihin järkevästi, ei yhden tai parin sijoituskohteen tippuminen tee koko salkusta miinusmerkkistä.

Esimerkiksi pörssiosakkeisiin sijoittamiseen kannattaa varata useampi vuosi. Tällöin vaikka kurssit heilahtelisivat, voi kehitys pitkällä tähtäimellä olla kuitenkin nousujohdanteista. Pörssikurssien heilumista ei sijoittaja voi säikähtää, vaan niitä on opittava seuraamaan.

Indeksrahastoihin sijoittamista voi myös kokeilla. Indeksirahasto ei ota kantaa osakevalintoihin, vaan sijoittaa osakkeisiin indeksin painon mukaisesti.

Aktiivista kauppaa osakkeilla ei käydä, vaan osakkeiden painoja muutetaan vain, mikäli indeksi muuttuu. Indeksirahaston kulut ovat pienet, joten se on sijoittajan kannalta suhteellisen edullinen vaihtoehto.

Muita sijoituskohteita osakkeiden ohella

Jos katsoo ettei osakkeisiin kannata sijoittaa nyt, tai pitää osakesijoittamista syystä tai toisesta liian riskaabelina, löytyy näille paljon hyviä vaihtoehtoja. Suomen markkinoilla tyypillisiä sijoituskohteita ovat asunnot, joihin moni satsaakin juuri nyt.

Tuottoisin asuntosijoitus syntynee remontoitavasta kohteesta hyvällä sijainnilla. Käsistään kätevä saa remonttikunnossa olevan asunnon edullisesti ja mikäli kunnostaminen onnistuu omin voimin, säästää pitkän pennin. Edullisella remonttilainalla on helppo rahoittaa pientä itse tehtävää remonttia. Upeasti tuunatun asunnon hinnan saa hilattua itse sijoitettua ostohintaa korkeammaksi ja voittomarginaali kasvaa.

Toinen perinteinen suomalainen sijoituskohde on eksoottisesti metsä. Toki metsiin voi sijoittaa myös sijoittamalla metsiä omistaviin yrityksiin, mikäli ei varsinaisesti havittele metsän omistamista.

Tärkeintä on kuitenkin se, että ymmärtää mihin sijoittaa. Kultaisiin myyntipuheisiin ei kannata luottaa sokeasti, vaan taustatyö on tehtävä itse. Kannattaa myös miettiä minkä riskitason on valmis hyväksymään ja valita sijoituskohde sen mukaisesti. Myös riskittömiä sijoitusvaihtoehtoja on olemassa, kuten määräaikaistalletus, joka mahdollistaa korkeamman koron säästöillesi kuin normaali säästötili.

Sijoittamisen rahoittaminen

Sijoittamisen rahoittaminen kannattaa aloittaa sillä, että miettii mihin osakkeisiin kannattaa sijoittaa nyt ja kuinka paljon on valmis irrottamaan pääomaa. Tai onko osakesijoittaminen edes itselle sopiva muoto vai haluaako aloittaa sijoittamisen esimerkiksi asuntoon.

Osakkeisiin sijoittaminen ei välttämä kysy niin paljon rahoitusvipuja kuin esimerkiksi juuri kiinteistöihin tai asuntoihin sijoittaminen. Varsinkin jos päättää aloittaa varovasti. Ei ole ollenkaan tavatonta käyttää velkavipua sijoittamisen apuna, mutta silloin on oltava valmis kestämään hiukan enemmän riskejä.

Jos sijoittaa lainarahoituksen avulla, eikä ole kyse asuntolainasta, on tietenkin hyvä valita mahdollisimman edullinen vaihtoehto. Vakuudettomat lainat sijoittamisen velkavipuna ovat edullinen vaihtoehto, sillä tällöin sijoittaja ei menetä vakuuksiaan, mikäli mahdollinen tappio osuu kohdalle.

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
säästäminen
sijoittaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6000x4000/9028389f93/indeksirahastolla_saastoa.jpg

Mikä on indeksirahasto?

sijoittaminen
säästäminen
https://a.storyblok.com/f/163681/6192x8256/e632303d68/tilivertailu.jpg

Käyttötili, säästötili vai määräaikainen talletustili?

sijoittaminen
https://a.storyblok.com/f/163681/4240x2832/622b9228a1/bitcoin.jpg

Bitcoinin ostaminen

Lisää