Saldo logo
hero-image
lainat
korot

Jatkuva laina, todellinen vuosikorko - Lainasanasto tutuksi

Saldo6.4.2023

Saldon lainasanastosta löydät keskeiset alaa koskevat termit selityksineen. Finanssialan sanasto voi alaa tuntemattomalle olla viidakko, jossa on hyvä osata suunnistaa, jotta tulee huomioneeksi oikeat asiat.

Ainakin lainan luonteen suhteen kannattaa olla tarkkana, jotta ottaa omaan tarpeeseen parhaiten sopivan lainan, sillä lainoilla ja lainoilla on eroja.

Lainasanasto

Tiedätkö mikä on jatkuvan lainan, kulutusluoton ja pikavipin ero? Tai kuka myöntää vertaislainaa? Lue lainasanasto, tutustu aiheeseen ja tiedät paremmin, mitä olet hakemassa.

Todellinen vuosirkorko

Todellinen vuosikorko on lainasanoista ehkä yksi tärkeimmistä. Se kertoo lainan hakijalle, kaikkein lainaan liittyvien kulujen prosentuaalisen määrän ja kuinka paljon laina tulee maksamaan. Todellinen vuosikorko lasketaan monimutkaisella kaavalla, mutta käytännössä se on erittäin tarpeellinen luku, kun lainoja pyrkii vertailemaan.

Nimelliskorko

Nimelliskorko on lainasta veloitettavan koron prosentuaalinen määrä ja se sisältää sekä viitekoron että marginaalin. Se on täsmällisempi määritelmä kuin luottokorko. Nimelliskorko on se korko, joka mainitaan lainasopimuksessa, mutta se ei kerro koko totuutta lainan hinnasta, alhaisen nimelliskorko saattaa hämätä, sillä sen lisäksi lainasta voidaan veloittaa muita kuluja.

Luoton avauspalkkio

Avauspalkkio syntyy kun laina haetaan ja avataan. Se on yleensä prosenttiosuus nostetun lainan määrästä ja sen määrä on laskettava mukaan todelliseen vuosikorkoon.

Lainan kokonaiskustannukset

Lainan kokonaiskustannukset tarkoittavat takaisinmaksettavaksi muodostuvaa määrää eli nostettu laina summa plus kaikki kulut ja korot koko maksuajalta. Useimmat lainanmyöntäjät tarjoavat avuksi lainalaskurin, joka arvioi jo ennen lainan hakemista, mitä laina tulee maksamaan.

Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuus tarkoittaa kykyä suoriutua taloudellisista velvoitteista eli voidaan arvioida, että lainan hakija pystyy maksamaan lainaansa takaisin asianmukaisesti. Sen arvioiminen on tärkeää, jotta lainaa voidaan myöntää hakijalle vastuullisesti.

Lyhennysvapaa kuukausi

Lyhennysvapaa kuukausi tarkoittaa, että lainasta ei tarvitse yhden kuukauden laskun maksun yhteydessä maksaa sen pääomaa lyhentävää osuutta. Lyhyesti: maksetaan vain korot ja kulut. Lyhennysvapaa on mahdollista ottaa käyttöön lisäpalveluna.

Maksuvapaa kuukausi

Maksuvapaa kuukausi tarkoittaa, ettei yhdeltä laskulta tarvitse maksaa mitään. Eli pääomaa tai korkoja sekä kuluja ei makseta. Helpottaa tiukan kuukauden kohdalla, mutta toisaalta laina ei lyhene lainkaan yhden kuukauden osalta. Maksuvapaa kuukausi on mahdollista lunastaa lisäpalveluna.

Jatkuva laina

Jatkuva laina tarkoittaa yleensä käyttöön myönnettyä luottorajaa, eli luottotiliä, jolta voi nostaa rahaa ilman, että tarvitsee tehdä uusia lainahakemuksia. Lainan maksetut lyhennykset palaavat luottorajalle uudelleen käytettäviksi. Esimerkiksi luottokortti on jatkuvan lainan tyyppinen laina, kuten myös Saldon joustoluotto eli SaldoLimiitti.

Annuiteettilaina

Annuiteettilaina on laina, jossa on kiinteä maksuaika, mutta lainan maksuerät muuttuvat viitekorkojen kehityksen mukaan. Ensin lainasta maksetaan enimmäkseen korkoja ennen kuin pääoma lyhenee.

Vertaislaina

Vertaislaina on laina, jonka yksityishenkilö myöntää toiselle yksityishenkilölle. Lainan hakeminen toimii nykyaikana yleisimmin netin verkkopalveluissa, jotka pyrkivät yhdistämään lainanhakijan ja lainaa tarjoavan tahon.

Pikalaina

Pikalainalla tarkoitetaan pienempää kulutusluottoa, joka maksetaan nopeasti asiakkaan tilille. Lainahakemus on yleensä sähköinen ja käsitellään nopeasti. Pikalaina myönnetään ilman vakuuksia tai takaajia ja voi olla joko kulutuslaina tai joustoluotto.

Pikavippi

Pikavippi on perinteisesti vakuudeton pienehkö lainasumma, jolla on lyhyt maksuaika. Nykyään pikavippi voi olla myös joustavan lainan tyyppinen luottoraja, jolta asiakas voi tehdä pikavipinomaisia nostoja tarpeen mukaan. Maksuaika uuden tyyppisissä pikavipeissä on huomattavasti joustavampi kuin vanhoissa pikalainoissa.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on yleensä muutaman sadan tai muutaman tuhannen euron suuruinen luotto, joka myönnetään nimensä mukaisesti kuluttamista varten. Maksuaikaa tällaisella lainalla on summasta riippuen jopa 5 vuotta. Kulutusluotto voit olla vakuudellinen tai vakuudeton. Saldon SaldoLaina on vakuudeton kulutusluotto.

Joustoluotto

Joustoluotto on sama kuin jatkuva laina eli laina, jota voi nostaa omaan tahtiin omien tarpeiden mukaan omalta joustoluotoltaan ilman uusia lainahakemuksia. Käyttöön myönnetään tietyn suuruinen luottoraja, jonka puitteissa voi nostaa rahaa. Takaisinmaksut vapauttavat nostovaraa uudelleen käyttöön.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina on yksinkertaisesti laina, jonka voi saada ilman takaajia tai vakuuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö maksukykyä tarkisteta millään tavoin. Lainapäätös perustuu nimenomaan maksukyvyn todentamiseen esimerkiksi Asiakastiedon sähköisen järjestelmän avulla tai toimitetuista tulotositetteista. Hakuprosessi on tavallisesti nopea, vaivaton ja sähköinen.

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
lainat
hero-image

Rahan lainaaminen ulkomailta

lainat
hero-image

Rahan lainaaminen lapsille ja läheisille

lainat
hero-image

Kertalaina vai joustoluotto? Kumpi kannattaa valita

Lisää