Saldo logo
hero-image
vinkit
hankinnat

Kihlasormuksen valinta ja osto-opas

Saldo6.4.2023

Sormusta on käytetty ikuisen rakkauden merkkinä jo vuosisatoja. Kihlasormus on nykyään paljon enemmän kuin vain sormus ja sille asetetaan yhä enemmän vaatimuksia, joista osa peilaa kantajansa eettisiä arvoja esteettisten mieltymysten lisäksi.

Mitä sormusta valitessa kannattaa ottaa huomioon? Saldo keräsi vinkit tiiviiksi oppaaksi.

Kummallekin kihlasormus kokeilemalla

Suomessa on tapana, että tulevista puolisoista kumpikin kantaa kihlasormusta heti kihlauksesta lähtien. Tämä ei suinkaan ole yleismaailmallinen tapa, vaan monissa maissa miehen sormus on vihkisormus ja tulee käyttöön vasta vihkimisen yhteydessä.

Suomessa miehen sormukseen lisätään vain kihlapäivän oheen vihkipäivän päivämäärä.

Vaikka itse kosinta olisikin kummalle tahansa romanttinen yllätys, kannattaa sormuksia aina ensin kokeilla. Kihlasormukset netistä ostettuna on hiukan riskipeliä, varsinkin ilman kokeiluja, sillä sormusmalleja on erilaisia ja kukin niistä istuu käteen hiukan eri tavalla.

Kokeilematta oma tai kumppanin koko ei selviä eikä sekään, millainen kihlasormus sopii omaan käteen parhaiten. Kaikissa liikkeissä palautusoikeutta ei ole, mutta yleensä vaihtaminen kuitenkin onnistuu.

Sekin on syytä huomioida, että jos kokoa testaa vanhan sormuksen mukaan, ei sekään kerro totuutta. Sormet ovat erikokoisia ja esimerkiksi oikeakätisen oikean käden sormet ovat paksummat kuin vasemman käden vastaavat.

Sormuksen teettäminen perintösormuksista tai kierrätyskullasta on nyt muodikas ratkaisu. Sillä tavoin varmistaa uniikin lopputuloksen, mutta se on erittäin tarkkaa puuhaa. Sormuksen käyttäjän on ehdottomasti oltava mukana, kun oikeaa kokoa määritellään.

Kihlasormuksen koko on Suomessa yleensä sormuksen sisähalkaisijan mitta millimetreinä. Yleensä koot ovat 15-23 väliltä ja ne kulkevat puolen mitan välein (esim. 16,5), mutta teettämällä saa myös neljännes kokoja (esim. 16 +). Toinen mittataulukko on sormuksen sisäkehän pituusmitta (45-74).

Hae lainat Saldolta
kihlasormus_naiselle.jpeg

Kihlasormuksen hinta

Perinteen mukaan kihla- tai vihkisormuksen hinnan pitäisi vertautua miehen palkkaan. Villeimmät hinta-arviot kertovat seuraavaa: kihlasormuksen hinta = miehen yhden kuukauden palkka, vihkisormuksen hinta = miehen 3 kuukauden palkka.

Hintalappua ei kuitenkaan tässä yhteydessä pidä tuijottaa, sen sijaan tärkeää on keskittyä laatuun, kestävyyteen ja ehkä myös eettisyyteen.

Timanttisormuksen ostajan on hyvä tarkistaa, mistä kivet tulevat ja onko niistä olemassa sertifikaattia. Moni on varmasti kuullut ns. veritimanteista, joita tuskin kukaan omaan sormukseensa haluaa.

Eettisyyttä ja laatua vahvistaa myös sormuksen teettäminen esimerkiksi vanhoista sormuksista. Kierrätetty kulta ja kivet on eettisen sormuksen kantajan valinta. Sormuksen teettäminen kierrätysmateriaaleista on myös edullisempaa.

Monen kuukauden palkkaa toki ei tarvitse uusiinkaan sormuksiin tuhlata, sillä upeita sormuksia saa myös alle 1000 € hintaan.

Nyrkkisääntönä toimii: yksi iso kivi maksaa enemmän kuin monta pientä. Isossa kivessä pienet epäpuhtaudet näkyvät helpommin ja puhdas laatuinen timantti on aina kallis.

Jos sormuksen hinta mietityttää ja säästöjen ohelle tarvitaan hiukan lisätuloja, voi tutkia rahanansaitsemisvinkkejä ja hankkia suurta päivää varten vähän lisätienestejä.

kihlasormus_vihkisormus.jpeg

Miten valita yhteensopivat kihla- ja vihkisormukset

Suomessa ja monissa muissa länsimaisissa maissa sormuksia pidetään vasemmassa kädessä. Sormussormi on kuitenkin kulttuurikysymys, joten oikean käden nimettömässäkin oleva sormus tai sormukset voivat merkitä kihlausta tai avioliittoa.

Olipa kihlasormus kummassa kädessä tahansa, kun sille tulee kaveriksi vihkisormus, on sen valinta on oma puuhansa. Sen on nimittäin istuttava yhteen kihlasormuksen kanssa.

Tämä kannattaa ottaa huomioon jo hankittaessa kihlasormus naiselle. Sen on hyvä olla malliltaan sellainen, että se on mahdollista yhdistää toiseen sormukseen. Kihlasormus miehelle on helpompi hankinta, sillä sen viereen ei yleensä kaveria hankita.

Moni pitää kiinni siitä, että mikäli kihlasormus on valkokultaa, on myös vihkisormus valkokultaa. Mikään etikettisääntö ei kuitenkaan estä yhdistämästä materiaaleja.

Tärkeämpää on se, että sormukset tuntuvat mukavilta kädessä. Esimerkiksi leveä yhdistelmä voi olla pidemmän päälle tukala.

Jos kummassakin sormuksessa on kivi-istutus, on syytä tarkistaa, etteivät ne hankaa toisiaan. Se saattaa aiheuttaa kivien irtoamisen, eikä kukaan halua hukata timantteja!

Saldo.com onnittelee kaikkia kihla- ja vihkipareja! Mikäli sormuksen ostoon tarvitaan hiukan lisäbudjettia, voi hakea lainaa netistä Saldo.comin joustoluoton tai kulutusluoton muodossa.

Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
vinkit
hero-image

Näin säästät sähköä tänä jouluna

vinkit
talous
hero-image

Näin sähkön hinnannousu vaikuttaa talouteemme

vinkit
hero-image

Näin takuuvuokra toimii

Lisää