Saldo logo
hero-image
ajoneuvot
hankinnat
vinkit

Kannattaako auto hankkia uutena vai käytettynä?

Saldo1.9.2023

Autoilu kuuluu selkeänä osana monen suomalaisen elämään, ja sen vuoksi auton hankintaan liittyviä asioita puntaroidaan tarkasti.

Auton hankinnassa ratkaisevia tekijöitä ovat usein omakohtaiset kokemukset, tunteet sekä suositukset. Aivan ensimmäiseksi on kuitenkin hyvä miettiä taloudellisia perusteita, joihin liittyy vahvasti se, kannattaako auto hankkia uutena, käytettynä vai esimerkiksi leasing-sopimuksella.

Saldon auton ostajan opas käy seuraavassa läpi uuden, käytetyn ja leasing -auton hyvät ja huonot puolet.

Uuden auton hyvät ja huonot puolet

Ensi alkuun uudenkarhean auton hankkiminen saattaa kuulostaa hyvinkin kalliilta yksittäiseltä menoerältä, mikä onkin suurin huono puoli uudessa autossa verrattuna käytetyn auton ostamiseen. Täysin uudessa autossa on kuitenkin joitakin tärkeitä hyviä puolia, joita autonostajan kannattaa miettiä ennen päätöksen tekemistä.

Uuden auton räätälöitävyyttä voi pitää selkeänä hyötynä eri autovaihtoehtoja miettiessä; ostaja voi miettiä, mitkä erilaiset lisäominaisuudet ovat itselle välttämättömiä autossa, ja sen mukaan tehdä tulevasta autosta omille tarpeilleen varmasti sopivan. Toisaalta jos näiden ominaisuuksien miettiminen tuntuu työläältä, voi valmiiksi varusteltu käytetty auto olla helpompi vaihtoehto omaksi kulkupeliksi.

Vaikka uuden auton hankkiminen voikin olla käytettyyn autoon verrattuna kalliimpaa, rahaa ja etenkin aikaa säästyy esimerkiksi huolloissa ja katsastuksissa.

Uudessa autossa katsastusväli on kolme vuotta, kun vanhemmissa autoissa katsastus tulee tehdä vuoden välein. Lisäksi on epätodennäköistä, että tehtaalla vastavalmistetussa autossa ilmenee vikoja nopeammin kuin vanhemmassa automallissa.

Lisäksi uudessa autossa erilaiset käytettävyyteen sekä turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet voivat olla selkeästi kehittyneempiä kuin käytetyssä autossa, mikä tekee tuoreesta autosta omalta osaltaan hyvän valinnan.

Nykyaikana ominaisuuserot täysin uudessa sekä hieman vanhemmassa autossa ovat kuitenkin pienentyneet entisajoista nopean kehityksen vuoksi, mikä kannattaa ottaa huomioon omissa mietinnöissä.

Uuden auton hankinnassa ulkoisen autorahoituksen hakeminen voi tulla tarpeeseen, jotta omiin tarpeisiin sopivan auton pystyy hankkimaan. Autorahoitus on nykypäivänä laajalti käytetty menetelmä auton hankkimiseksi, jota monet autoliikkeetkin tarjoavat.

Käytetyn auton hyvät ja huonot puolet

Käytetty auto on luonnollisesti hyvin suosittu vaihtoehto auton hankinnassa varsinkin usein edullisen hintansa myötä, kun verrataan uudenkarheaan autoon. Myös valmis varustelu ja mahdollisesti hyvin tehty huoltohistoria ovat käytetyn auton hyviä puolia; näihin seikkoihin ostajan kannattaakin kiinnittää katseensa, kun tarkastellaan käytettyjä autoja.

Uuden ja käytetyn auton hintakehitystä tarkastellessa voidaan huomata, että autojen hinnat eivät ole muuttuneet vuosien aikana lähes ollenkaan, vaikka kuluttajahinnat ovatkin nousseet selkeästi.

Käytettyjen autojen hinnat ovat myöskin pysyneet yhtä edullisina uusiin autoihin verrattuna jo joitakin vuosia.

Vaikka käytetty auto on useimmissa tapauksissa edullinen vaihtoehto uuteen autoon verrattaessa, vaatii sen hankkiminen tarkkaavaisuutta ja aikaa.

Käytettyä autoa ostaessa on tärkeää selvittää, onko auto varmasti yhtä hyvässä kunnossa kuin auton myyjä kertoo, ja onko esimerkiksi huoltohistoria tarpeeksi laadukas.

Leasing-sopimus säästää vaivaa

Leasing-auton hankkimisen hyvät puolet liittyvät eritoten sen vaivattomuuteen. Vaikka oma omistusauto onkin suomalaisille tutuin vaihtoehto, leasing-autoilu on saanut jalansijaa perinteisimpien vaihtoehtojen rinnalla.

Auton ”leasaamisella” tarkoitetaan yksinkertaisesti auton vuokraamista, jolloin auton vuokraajalle koituu kuluja ainoastaan polttoaineiden verran. Muut kulut, kuten auton huollot, korjaukset, rengaskustannukset sekä katsastukset sisältyvät leasing-hintaan.

Leasing-auto on stressitön vaihtoehto myös riskittömyytensä vuoksi, sillä yllättävät autoremontit jäävät leasing-yrityksen maksettavaksi. Lisäksi leasing-sopimuksen ansiosta autoilijan ei tarvitse huolehtia auton arvon alenemisesta.

Yritykset käyttävät usein leasing-sopimuksia työntekijöiden autoja varten, mutta vaihtoehto on mahdollinen myös yksityisiltä vuokraajilta.

Leasing-autoa hankittaessa on kuitenkin tärkeää selvittää, onko se varmasti omiin tarkoituksiin sopiva vaihtoehto; tähän liittyvät esimerkiksi vuosittaiset ajokilometrit ja se, onko autoa tarvetta uusia säännöllisesti 3-5 vuoden välein, mikä on yleistä leasing-sopimuksissa.

Uusi, käytetty, leasing – mikä on paras vaihtoehto?

Erilaisia autoiluvaihtoehtoja miettiessä on tärkeintä selvittää, millainen auto on omiin mieltymyksiin, tarpeisiin sekä taloudelliseen tilanteeseen sopivin.

Uudenkarhea auto antaa paljon vapauksia, sillä sen myötä oma kulkuneuvo on varmasti itselle räätälöity. Toisaalta auton hankintahinta voi nousta korkeaksi, mikä voi rajoittaa autovaihtoehtoja.

Uuden auton hankinnassa autoilijaa voi auttaa erilaiset rahoitusvaihtoehdot, kuten Saldon kulutusluotto.

Käytetty auto sen sijaan voi olla taloudellisesti helpompi ratkaisu, mutta sen hankkiminen voi olla työlästä. Vanhemman auton hankinnassa tulee olla tarkkana, jotta voi löytää varman ja pitkäkestoisen valinnan omaan autoilua varten.

Leasing-auto tulee kyseeseen, kun autoilijan tarpeet kohtaavat leasing-sopimuksen ehdot. Usein 12000 - 15000 vuosittaiset ajokilometrit sekä sopimus, joka kestää kolmesta vuodesta viiteen vuoteen liittyvät sopimukseen.

Leasing-auto on usein vaivattomin autoiluvaihtoehto, mutta esimerkiksi paljon autoilevalle henkilölle omistusauto on usein luontevin ja edullisin ratkaisu.

Hae lainat Saldolta
Jaa

Lisää vastaavia aiheita

Lisää
vinkit
hero-image

Näin säästät sähköä tänä jouluna

vinkit
talous
hero-image

Näin sähkön hinnannousu vaikuttaa talouteemme

vinkit
hero-image

Näin takuuvuokra toimii

Lisää